Håll tjuvarna borta – 10 tips

30 januari, 2016 Boende & Trygghet

Är du redo för semestern och allt är planerat för en underbar tid borta från vardagen? Glöm inte bort att även planera för att hålla inbrottstjuvarna borta så att semestern slipper få ett abrupt och tråkigt slut.

Våra 10 bästa tips för att undvika ovälkommet besök

  1. okända bilarGrannsamverkan! Detta är något som oftast organiseras i nästan alla områden i Sverige idag och enligt statistik från brottsförebyggande rådet så hindrar det mellan 16% och 26% av alla inbrott.
  1. Fundera över hur huset är uppbyggt, vad finns det för svaga länkar? Är altandörren skymd av den stora busken som din tidigare fru planerade ett år förra decenniet eller har ni fortfarande kvar gammelfarmors enkla lås på källardörren? I sådant fall spelar det ingen roll hur avancerade säkerhetslösningarna som finns på ytterdörren är, det är inte där tjuven kommer ta sig in.
  1. Se till att en granne tömmer brevlådan på post. Om du har en dagstidning går det ofta bra att pausa eller ändra adress under semestern, men vanlig post bör tas in. Självklart gör du detsamma för din granne när denne är borta.
  1. Se till att någon granne även vattnar dina blommor och klipper gräset. Är det vinter så bör även skottningen ordnas. Långt gräs, oskottad uppgång eller vissna blommor är som en öppen inbjudan till inbrottstjuven.
  1. Låt bli att städa tomten allt för noga. Låta gärna leksaker ligga framme, kanske kan några klädesplagg hänga kvar på torksträcket? Låt trädgårdsmöblerna stå framme.
  1. Tro inte att du kan gömma saker från tjuven. De är betydligt bättre än man tror på att hitta dina ”smarta” ställen. Har du något väldigt värdefullt bör du förvara det i ett bankfack.
  1. Skaffa en timer till lampor och sätt in de på olika tider som du brukar vara hemma för att ge intryck av att någon är hemma.
  1. Var uppmärksam på okända bilar i området och skriv upp registreringsnumret.
  1. Berätta för dina närmsta grannar att du är borta så att de kan hjälpa till att hålla koll ifall någon rör sig kring huset.
  1. Slutligen är det viktigt att ha ett bra bevakningsföretag och larmföretag som kan hjälpa till att ha koll på huset. Se självklart även till att ha skyltar och dekaler om att du har det då det har en avskräckande effekt.